Halpa uudiskohde – jaa, mutta mites se tontin hinta?

Tuntuupa todella houkuttelevalta ajatus muuttaa uuden karheaan huoneistoon, jossa kukaan muu ei ole ennen asunut ja paikat on priimassa kunnossa. Ja vielä kun se on niin halpa! Vai onko sittenkään? Kannattaa tarkistaa, että oletko ostamassa huoneistoa ilman tonttia, joka onkin siis vuokrattu. Kyllä sinä sen maksaa joudut, pahimmassa tapauksessa jopa monikertaisesti. Eli saadakseen tietää huoneiston kokonaishinnan, pitää ostajan osata laskea velattoman hinnan päälle huoneiston osuus tonttivelasta. Tätä tuskin kukaan tavallinen asunnonostaja ymmärtää tehdä.

Read More

Taloyhtiön yhtiökokous - vaadi asiasi esityslistalle

Nyt olisi viimeistään se aika vuodesta kun pitäisi pohtia haluaako jonkin asian esille taloyhtiön yhtiökokouksessa. Yhtiökokous on tilaisuus jossa kotiisi liittyvistä asioista päätetään ja osakkaalla on oikeus vaatia haluamansa asian käsittelyä yhtiökokouksessa. Asiasta pitää kuitenkin laittaa kirjallinen vaatimus hallitukselle, jotta asia saadaan mukaan yhtiökokouskutsuun. Mitähän näitä asioita voisi olla?

Read More

Vaadi palvelua - anna palautetta

On kysymyksessä sitten kuluttaja tai yrittäjä, niin onhan kaikkien meidän kansalaisvelvollisuus valittaa huonosta palvelusta - silläkin uhalla, että voi saada riitapukarin leiman. Parhaassa tapauksessa myyjä oppii jotain. Jos ei, niin ainakin teoriassa voisi olettaa, että yhtiö jossain vaiheessa katoaa markkinoilta - toivottavasti. Sanotaan, että suomalaisilla tyypillisesti on ”hiljaiset jalat”. Ei valiteta, vaan ei myöskään enää käytetä ko. myyjän palveluja. Vaikka valitus ei välttämättä johda korvaukseen, voidaan kenties estää sama tapahtumasta jollekin toiselle. Tavoitteena olisi saada markkinat toimimaan asiakasta kunnioittavasti ja laadukkaasti. Pienen ihmisen panos voi olla merkityksellinen. Ei kuitenkaan unohdeta kiittää hyvästä palvelusta!

Read More

Valaistusongelmia?

Ei se mitään, niin meillä muillakin. On sitten kysymyksessä valaisin tai lamppu, mutta pieleen menee. Ihan on välillä oikein ikävä niitä aikoja, kun marketista kävi hakemassa 75–100-wattiset lamput, joita sitten jotkut kauppiaat ja kotitaloudet jonkin aikaan hamstrasivat ennen finaalia. Nyt ovat kaikkien hamstrausvarastot loppuneet ja Ledeillä se vain on opeteltava elämään.

Joulun aikaanhan heiveröinen tunnelmavalaistus kynttilöineen sopii oikein hyvin. Mutta ei sentään ihan koko päivää. Elämme pimeintä vuodenaikaa, jolloin kohtaamme sen tosiasian, että kunnon valot tarvitaan edelleen sekä sisälle että ulos. Toistaiseksi ei ole helposti saatavilla riittävän laajaa valikoimaa led lamppuja. Rautakaupoista kunnon valikoimaa ei tahdo löytää, varsinkaan jos haluaa enemmän kelvineitä kuin 2.700 (enemmän valkoisuutta) tai riittävästi lumeneita (valon voimakkuus). Viimeistään tulee eteen tilanne, kun lamput ovat läpinäkymättömän valkoisia. Lamppu rumentaa tai oikeastaan tekee joidenkin vanhojen kauniiden valaisimien käyttämisen mahdottomaksi, kun se valkoinen ”pallo” jollottaa näyttävästi sieltä sivun aukosta tai valaisimen läpi.

Read More

Muutostyöilmoituksen käsittelyaika voi olla kohtuuton

Monille on edelleen epäselvää, mistä muutostöistä kuuluu ilmoittaa taloyhtiölle, mistä pitää pyytää erityistä lupaa ja mitä ei tarvitse ilmoittaa ollenkaan. Ja entäpä mitä seuraa jos ei ilmoita mitään? Ilmoitusvaatimuksen tarkoitus on valvoa noudatetaanko remontissa hyvää rakennustapaa ja aiheutuuko kunnossapidosta mahdollisesti vahinkoa tai muuta haittaa. Uuden asunnon ostajan on todella tärkeää tietää, miten esimerkiksi kylpyhuoneen remontti on toteutettu ja valvottu, vai onko kenties se vanha muovimatto jätetty uusien laattojen alle.  Joissain taloyhtiöissä käsittelyajat ovat kuitenkin kohtuuttoman pitkät. Uuden asunnon ostajalle on tärkeää saada tietyt asiat kunnostettua ennen sisäänmuuttoa.

Read More

Vanhus ja koti

Aika paljon olen viime vuosien aikana kuullut eri tahoilta joskus voimakkaitakin mielipiteitä siitä, että ikäihmisten kannattaisi myydä kotinsa ja hurvitella rahansa, matkustaa yms. Mutta onko häneltä itseltään kysytty, mitä hän lopulta ihan oikeasti haluaa? Itse en ole kohdannut ainuttakaan vanhusta, joka haluaisi elää loppuelämänsä hoitolaitoksessa. Olen kyllä kohdannut vanhuksia, jotka haluavat edelleen hurvitella, muun muassa oma äitini (81v.). Mutta, ei oman kodin kustannuksella.

Mikäli kuitenkin tahto on esimerkiksi muuttaa lämpimimmille tonteille, ongelmaksi saattaa muodostua vanha omakotitalo poismuuttoalueelta, jonka arvo on lähellä nollaa, ellei jopa negatiivinen. Toisin sanoen, vaikka haluaisi luopua asunnosta, niin se ei mene kaupaksi. Toisaalta, jos haluaakin pysyä viimeiset vuodet kodissaan, niin käyttöarvohan asunnolla toki voi säilyä.

Read More

Kun isännöitsijä rahastaa osakasremontin valvonnassa.

Taloyhtiön hallituksella on asunto-osakeyhtiölakiin perustuva oikeus valvoa osakasremonttia.  Se on todella hyvä asia. Mutta koska valvojana tyypillisesti käytetään taloyhtiön kanssa sopimussuhteessa olevaa isännöitsijätoimistoa, onkohan tässä nyt isännöitsijällä rahastusmahdollisuus?

Nyt on tullut vastaan tapauksia, kun isännöitsijätoimiston lasku on ollut jotain ihan muuta kuin normituotantoaika ko. valvonnasta olisi pitänyt olla. Osakas ei ole ymmärtänyt kilpailuttaa valvontaa, eikä sellaisesta mahdollisuudesta ole myöskään mainittu missään taloyhtiön dokumenteissa. Lisäksi isännöitsijän sivuilla ei ole ollut mainintaa edes hinnoitteluperusteista. #isannoitsijarahastaa #osakasremontoi

Read More

Rakentamismääräysten puutteellisuus syynä hometaloihin. Mutta mitens se hyvä rakennustapa?

Törmäsin tässä päivänä eräänä mielenkiintoiseen tapaukseen. Ote eräästä vakuutusyhtiön päätöksestä:

”Riidanalaisten kustannusten osalta on ratkaisevaa se, onko syynä tehtyihin muutos- ja parannustöihin pakottavat rakennusmääräykset”.

Tässä vakuutusyhtiökeississä oli siis perimmäisesti kysymys ainoastaan kustannusten rahoittamisesta. Mutta päätös on silti erittäin vahva indikaatio siitä, mihin tällä hetkellä eri tahojen on mahdollista vedota. Puutteellisiin rakentamismääräyksiin! Jos esimerkiksi vakuutusyhtiö kustantaa vaurioituneen talon saneerauksen täyteen arvoon vakuutussopimuksen mukaisesti, niin käytännössä se tarkoittaa erittäin isoa riskiä sille, että muodostuu hometalo. Koska heillä on lain mukaan mahdollisuus toimia hyvän rakennustavan vastaisesti. Onko näin?

Read More

Perintömökin yhteiskäyttö - osakassopimus kenties polku onneen?

Kesähuvilat ja – mökit voivat pahimmillaan olla ahdistavia taistelutantereita yhteiskäytössä. Nimittäin riitaisat ihmiset saavat aikaan riidan missä vain ja mistä tahansa syystä. Kesämökkiläisten keski-ikä on nykyisin 62 vuotta. Se tarkoittaa, että sukupolvenvaihdos on ajankohtainen entistä useammassa vapaa-ajan asunnossa. Noin 500 000 kesämökin lisäksi on 100 000 tyhjilleen jäänyttä pientilaa, jotka ovat muuttuneet vapaa-ajan asunnoiksi. Tänä päivänä useimmilla mökeillä on enemmän tunnearvoa kuin taloudellista arvoa. Kulut juoksevat kuitenkin koko ajan. Mökille ei välttämättä edes löydy ostajaa ja purkaminenkin on kallista. Vapaa-ajan asunto voi kuitenkin olla monelle erittäin tärkeä henkireikä ja siitä ei haluaisi millään luopua. Yhteisomistajuus voisi periaatteessa olla ratkaisu monessa tilanteessa - jos vain sen onnistuu saada toimimaan.

Read More

Tarjous hyväksytty. Kohta muutetaan. Auts, myyjä kuoli!

Mikä on todennäköisyys sille, että myyjä kuolee kesken kaupanteon? Se on tietenkin sitä suurempi, mitä vanhempi henkilö tai mitä enemmän myyjiä. Jos kuolinpesältä ollaan ostamassa, saattaa osakkaita olla useita, joista joku saattaa kupsahtaa ennen kaupantekopäivää. Asiasta ei juuri varoiteta asunnonostajia. Ei myöskään löydy selkeitä ohjeita siitä, mikä on ostajan suoja viivästyksen osalta. Kyllä. Kaupanteko ja hallinnan luovutus tulee viivästymään, kenties hyvinkin pitkään. Ostaja on todennäköisesti sopinut jo aiemman asunnon luovutuksesta, jolloin hän joutuu käytännössä lumihankeen.

Read More