Kasvuyrityksen hallitus kriisin tukena

Usein alkuvaiheen kasvuyrityksessä ei ole toimivaa hallitusta. Tai se on ns. kumileimasin. Varsinaiset päätökset tehdään yksin tai yhdessä, jossain muussa ryhmässä mahdollisesti joskus. Voi olla jopa hieman vaikeaa hahmottaa, että miksi pitäisi olla virallinen ja aktiivinen hallitus jo siinä vaiheessa. Se voi kuulostaa kovin byrokraattiselta kaveripoppoolle, jotka kehittelevät suurta ideaansa. Se saatetaan nähdä jopa ’ankeuttajana’. Mutta ankeaa on tämä aikakin nyt. Mikä on hallituksen tehtävä kriisin aikana? Vaikka virallinen hallitus ei toimisikaan aktiivisesti, ei kuitenkaan pidä unohtaa sen lainmukaisia vastuita. Hallitus ei siis vapaudu vastuusta, vaikka olisikin valtuuttanut toimivan johdon tekemään ne päätökset ja hoitamaan toteutuksen. Tämän lisäksi aktiiviselta hallitukselta voi saada kullanarvoista tukea. Yritysten kyvyssä selviytyä poikkeusoloista on suuria eroja. Tämä voi johtua kriisijohtamisen taidoista, kassan hallinnan osaamisesta (hyvä CFO) tai ihan yrityksen vakavaraisuudesta, joka toimii puskurina kriisissä.

CFO design huone pienennetty.png


HALLITUKSEN VASTUUT


Kumileimasin hallitus ja sen henkilöjäsenet eivät oikeuden edessä vapaudu vastuusta sillä, että he ilmoittavat olevansa kumileimasimia. Eli jos kaupparekisterissä yhtiön hallituksen jäseniksi on kirjattu muutama aikuinen lapsi ja heidän serkut, niin on hyvä myös olla tietoinen, että vastuu ei heillä ole yhtään sen pienempi. Hallituksen jäsenhän on henkilönä vastuussa ja kannattaa muistaa, että vastuuvakuutuksesta ei ole hyötyä, mikäli huolellisuusvelvollisuus ei ole täyttynyt.

Yhtiön hallituksen tehtävät ja vastuut määräytyvät osakeyhtiölain perusteella. Hallitus huolehtii yhtiön hallinnosta ja toiminnan asianmukaisesta järjestämisestä. Hallitus käsittelee ja päättää kaikki yhtiön kannalta merkittävimmät yhtiön toimintaa koskevat asiat. Hallitus seuraa konsernin operatiivisen toiminnan kehitystä pääsääntöisesti toimitusjohtajan katsausten ja kuukausiraporttien avulla. Hallituksen lainmukaiset vastuut ovat seuraavat:

  • nimittää ja erottaa toimitusjohtaja sekä päättää toimisuhteen

  • määrittelee ylimmän johdon palkkauksen periaatteet,

  • hyväksyy toimitusjohtajan ja henkilöstön kannustinjärjestelmät,

  • vahvistaa strategian ja vuosibudjetin sekä seuraa näiden toteutumista,

  • käsittelee ja hyväksyy osavuosikatsaukset ja tilinpäätöksen,

  • hyväksyy merkittävät yrityskaupat sekä investoinnit sekä muut erityisen merkittävät päätökset,

  • hyväksyy osingonjakopolitiikan ja tekee yhtiökokoukselle ehdotuksen osingon jakamisesta,

  • seuraa sisäisen valvonnan, sisäisen tarkastuksen ja riskienhallinnan toteuttamista,

  • käsittelee kaikki sopimukset ja liiketaloudelliset tapahtumat yhtiön johtoryhmän, heidän lähipiirinsä ja määräysvaltayhtiöiden kanssa

  • käsittelee muut asiat, jotka hallituksen puheenjohtaja ja toimitusjohtaja ovat sopineet otettavaksi hallituksen käsittelyyn tai jotka muutoin kuuluvat hallituksen päätösvaltaan

Hallituksen vastuista ja myös hyvästä hallintotavasta olen jo kirjoittanut aiemmin täällä. On erittäin tärkeää ymmärtää, että hallitus vastaa tahallisuudellaan, huolimattomuudellaan tai laiminlyönnillään yhtiölle aiheutuneesta vahingosta.


HALLITUKSEN HYÖDYNTÄMINEN KRIISISSÄ


Tyypillisesti hallitus muodostuu omistajan edustajista, mutta ei ole yhtään huono ajatus, jos jo riittävän alkuvaiheessa saa ns. hallitusammattilaisen mukaan sparraamaan suuntia ja käännekohtia. Hyvä esimerkki kännekohdasta on kriisi. Nopein keino voi olla parin kriisiosaajan ottaminen hallitukseen vahvistamaan toimintakykyä. Joskus saattaa olla paikallaan koko hallituksen vaihtaminen 3-4 henkilön toimintakykyiseen iskuryhmään. Hallituspartnereilta voi löytyä hyviä kandidaatteja. Varo kuitenkin tuttuja ja kavereita, eli ns. hyvä veli kerhoja. Se ei takaa osaamista ja mm. kyseenalaistaminen saattaa muodostua vaikeammaksi, kun suhdetta ei haluta riskeerata.

Hallituksen jäsenellä tulisi olla rohkeutta esittää eriävä mielipiteensä. Yksi tärkeimmistä hallituksen jäsenen tehtävistä on kyseenalaistaa ja vaatia vaihtoehtoja esille. Strateginen hallitus, joka aktiivisesti ryhtyy ohjaamaan yhtiötä valittuun suuntaan tuottaa varmasti lisäarvoa kasvuyritykselle. Tosin kasvussa, kuten myös kriisissä, uudet toimialat ovat olleet aina haasteellisia, koska kasvussa ei voida etukäteen tietää mikä toimii ja mikä ei – kun ei ole markkinaa, mitä tutkia, ei kilpailijoiden tarjoamaa, jota analysoida, ei tiedostettuja asiakastarpeita, joita selvittää tai organisaation ydinosaamista, jota kehittää. Perinteiset mallit [strategiatyölle] eivät yksinkertaisesti toimi (mm. Jukka Ala-Mutka).

Johdon tukeminen kriisin selättämiseksi on strategisesti tärkeää ja siis merkittävä osa hallituksen tehtäväkuvaa. Kriisihän tarkoittaa kaikessa yksinkertaisuudessaan radikaalia muutosta. Mutta kriisijohtaja ei välttämättä ole sama henkilö kuin päivittäisjohtaja. Joten täytyy varautua siihen, että joudutaan mahdollisesti tekemään henkilövaihdoksia myös operatiivisessa johdossa, ainakin väliakaisesti.

Teemu Polo (NewCo) esittää hyviä näkemyksiä skenarioinnista. Skenariointi sisältää eri vaiheita: Nykytilan arviointi, vaihtoehtoisten skenaarioiden tunnistaminen, skenaarioiden analysointi ja toimenpiteiden suunnittelu sekä lähiajan tavoitteet ja toimenpiteet seuraavaan hallituksen kokoukseen asti, joka toivottavasti on lähiaikoina. Kriisiaikana asiat tapahtuvat vauhdilla ja yrittäjän ja yrityksen toiminnassa tarvitaan paljon nopeita päätöksiä ja tukea toimitusjohtajan päätöksentekoon. Tarvitaanko esimerkiksi videopuhelu päivittäin vai riittääkö viikoittain? 4-5 kertaa vuodessa kokoontuva hallitus ei ole todellakaan ole riittävän aktiivinen kriisissä.

Skenarioinnissa on myös erittäin tärkeää pyrkiä luomaan ns. mahdolliset ’todennäköiset’ maailmankuvat. Worst case ja best case käsitteet saattavat olla liian yksioikoisia käsitteitä johtaen liian helposti esimerkiksi tuottojen vähentämiseen ja lisäämiseen jollain prosentilla, joka ei lopulta ole oikeasti riittävän hyvin perusteltu. On merkittävästi hedelmällisempää pyrkiä rakentamaan erilaisia narratiivijä; mitä missäkin skenaariossa kuvitteellisesti voisi tapahtua, mitä se tarkoittaa eri asioiden osalta, mitä vaikutuksia sillä on eri asioihin. Eli varmistetaan myös eri asioiden syy-seuraussuhteiden näkyväksi tuominen sekä eri tekijöiden korrelaatiot ja vaikutusten vastavoimat.

Selvää on, että erityisesti kriisissä resurssit ovat rajatut. Tarkoittaa siis sitä, että priorisointi on ensiarvoisen tärkeää. Teemu Polo muistuttaakin yllä mainitussa artikkelissa riskien hallinnasta tuttua kaavaa: Todennäköisyys x Vaikutus = Prioriteetti

Kannattaa muistaa, etttä hallitus voi myös tehdä ehdollisia päätöksiä eli sopia etenemistavoista tiettyjen ehtojen toteutuessa eri tilanteissa. Esimerkiksi, jos maksuvalmius laskee sovitun rajan alapuolelle, toimitusjohtaja kutsuu koolle ylimääräisen hallituksen kokouksen tai toteuttaa toimenpiteet, jotka on sovittu etukäteen.


TALOUSJOHTAJAN ROOLI KOROSTUU KRIISISSÄ HALLITUKSEN TUKENA


Talousjohtajan on erittäin tärkeää ymmärtää, mikä on hallitustyön merkitys ylipäänsä. Se on selvää. Mutta kriisissä talousjohtajan merkitys korostuu entisestään, koska hän on se, joka laatii ja kokoaa sen oleellisen informaation päätöksenteon tueksi. Sen pitää perustua faktaan toki, mutta myös näkemyksiä peräänkuulutetaan, sekä kykyä laatia uskottavia skenaarioita.

Kassakriisin hallinta on oma taitolajinsa. Se voi viedä tuhottomasti aikaa. On myös tärkeää, että eri rahoitusvaihtoehdot ja tukimahdollisuudet – ja niiden kustannusvaikutukset – ovat perusteellisesti sisäistetty. Talousjohtajan tehtävä on siis antaa suosituksia, kuitenkin niin, että erilaiset vaihtoehdot riski- ja kustannusanalyyseineen on selkeästi näkyvillä. Talousjohtajalle esitetään usein myös paljon tarkentavia kysymyksiä, joihin vastaaminen edellyttää laskentataitoja. Kriisissä erilaiset ad hoc laskelmat ovat jokapäiväisiä.

Ei pidä myöskään unohtaa, että talousjohtajan paras kaveri on tilintarkastaja, jolta usein saa kullanarvoisia näkemyksiä ja neuvoja tilanteeseen kuin tilanteeseen..

Kiinnostuitko?

Osallistu ”Hyvä tyyppi’ talousasiantuntijaksi kasvuyritykseen -etäkoulutukseen. Nyt myös kriisijohtaminen on korostettuna seuraavissa päivissä, jotka järjestetään 13.5. sekä 11.6. Hinta 390 €/päivä (+ alv).

Talousjohtaja CFO kasvuyrityksessä

Talouden johtamisen kokemusta minulla on vanhasta vakavaraisesta perheomisteisesta yhtiöstä 7 vuoden ajalta. Siirryin dynaamiseen nuoreen yritykseen, joka toteutti kasvustrategiaa ostamalla yhtiöitä, jotka olivat taloudellisesti huonossa kunnossa. Erityisen haasteen toi ostettujen yhtiöiden rahoitus. Vahvuuteni talouden osaajana oli siinä vaiheessa monipuolisuus. Kokemusta minulta löytyi muun muassa raportointiprosessien luomisesta järjestelmien käyttöönottoon, investointilaskennasta, rahoituksesta ja kassavirta-analyyseistä toimintolaskentaan sekä jopa raaka-aineen riskienhallinnasta derivaativien kirjauksmenettelyihin.

Mutta heikkouteni yllätti minutkin – no jaa, tarvitseeko eritellä sen tarkemmin - kassakriisissä olevat yritykset. Ei niin sitten mitään kokemusta. Muun muassa seuraavat käsitteet piti opetella: kassakriisi, nettokäyttöpääoman rahoitus, pääomalaina, erityyppiset osakeannit, välirahoitus ja optiot, syndikoitu laina, sale and lease back rahoitus, apportti, konsernitilinpäätös kun yksiköiden tilinpäätöksiä ei oltu tehty 10 vuoteen, erinäiset tasepommit ja tietenkin due diligence. Tähän päälle vielä yllin kyllin sopimusjuridiikkaa. Niin, ja oli vielä yksi erityinen heikkous, josta konsernin pääjohtaja jaksoi minulle nillittää: Kyky omaksua käsite ”täydellinen on hyvän vihollinen”. Hui, kamala.

 

CFO design huone pienennetty.png

Täytyy samalla kuitenkin todeta, että minulle sattui erittäin hyvä tuuri. Esimieheni, konsernin toimitusjohtaja, vaikka olikin DNA:ltaan syvästi liikemies, hän oli myös taloushallinnon ja rahoituksen asiantuntija. Lisäksi tilintarkastaja oli aivan huippu persoona ja äärimmäisen pätevä. Hän sattui vieläpä olemaan mieheni vanha ystävä kouluajoilta, joten tunsin hänet jo ennestään. Voitte arvata, kuinka paljon hän helpotti vaikeaa tilannetta.  


Kalleimmasta edullisimpaan: Osakepääoma, välirahoitus, pankkilaina ja tukirahoitus


Ilman rahoitusta ei ko. kasvuvauhdista selviä. Kasvuyrityksessä tyypillisesti tarvitaan laajamittaisia investointeja tuotekehitykseen, laajentumiseen ja kansainvälistymiseen. Kun tulorahoitus ei riitä eikä pankit suuren riskin vuoksi lähde mukaan, on pääomasijoittaja ainoa vaihtoehto. Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoimikunta on tehnyt selvityksen Startup-yritysten kasvun ajurit ja pullonkaulat. Se kuvailee startup-kentän ongelmia ja mahdollisuuksia. Siinä todetaan muun muassa, että ulkomaiset pääomasijoittajat on lisääntymässä.

Rahoitushakemusten työstäminen ei tietenkään lopu pääomasijoittajien mukaantuloon. Tavoitteena on saada myös pankit avaamaan kassaholvinsa. Tulevaisuuden ennusteet ja raportit täytyi loihtia niin täydellisiksi, että se pankin kärventyneinkin yritystutkija hätkähtää, kun lukee raportit, näkemykset, laskelmat ja niiden vakuuttavat perustelut. Että pääsin kyllä sitä ’täydellisyys’-dilemmaani harjoittamaan tässä asiassa.

Aikaa pitää osata priorisoida rahoitusmahdollisuuksien kartoittamiseen, rahoitushakemusten laatimiseen ja tarjousten analysointiin. Pitää osata lukea ehdot ja laskea oikein, minkä hintaiseen rahaan ollaan ehkä sitoutumassa. Tai millaista rahoitusta on ylipäänsä mahdollista saada nyt tai myöhemmin. Mitä vakuuksia voidaan tarjota nyt, entä kohta? Kun johtamisjärjestelmätkin oltiin lopulta saatu hienosäädettyä kohtaamaan pankkien valaistus, alkoivat nämäkin lainanantajat uskoa yrityksen saagaan.

Ihan rahoitusta vaille selvä diili. :-D

Ihan rahoitusta vaille selvä diili. :-D

Myös tukirahoitusmahdollisuudet kannattaa selvittää huolellisesti. Tiedän väitöskirjatutkijana, että se on näännyttävää. Usein tukirahoittajan argumenteilla, puolesta tai vastaan, ei ole päätä eikä häntää. Mutta kun hakijoita on läjäpäin, ja hakemusten byrokratia on järkähtämätön ja vaikeaselkoinen, ja tyypillisesti tukirahoittajalla on - syystä joka ei aina selviä - joku ’jeesus’, jonka sanomaa he haluavat (tai heidän täytyy) rummuttaa. Kun vielä käsittelyajat ovat todella pitkät, joudutaan kasvusuunnitelmat perustamaan hyvin hauraisiin rahoitushahmotelmiin. Lisäksi ei pidä unohtaa, että tukirahoitus saadaan usein vasta jälkikäteen, joten tarvitaan vielä ns. silta-rahoitus. Business Finland (ent. Tekes) on siinä mielessä miellyttävä tukirahoittaja, että se on konseptoinut aika hyvin eri tuotteet. Business Finland tarjoaa rahoitusta ja avustusta tutkimukseen, tuotekehitykseen ja muihin kehittämisen tarpeisiin erityisesti pienille ja keskisuurille yrityksille.


Maltillinen kasvustrategia: onko sellaista?


Kyllä yritys voi kasvaa myös maltillisesti ja rahoittaa toimintansa tulorahoituksella. Näin teki mm. Varusteleka. Kuuntele Varustelekan perustajan Valtteri Lindholmin haastattelu Paljonks tost jää viivan alle – podcastissämme: Start up vai Down?

Varustelekassa

Varustelekassa

Kasvuyrityksille tunnusomainen piirre on kiire. Visio on aina paljon suurempi kuin resurssit. Minulla on silti tapana sanoa, että kiire kuvastaa huonoa organisointikykyä. Mutta on siinä eräs seikka, joka pitää ensin hyväksyä. Jos valitsee kasvuyhtiön työpaikakseen, niin täytyy ymmärtää sitotutua siihen vaatimukseen, että illat ja viikonloput ovat varattuja – kasvustrategialle, ajatuksella the early bird gets the warm. Jossain vaiheessa sitten kesälomatkin ovat varattuja - exit-neuvotteluille.

Tai ainakin sinulla pitää olla hyvin kirkkaasti selvillä, millä perusteella sinä voisit päästä yhtään helpommalla. Matlillinen kasvustrategia sopii siis huomattavasti paremmin silloin, kun ei ole oikeasti valmis panostamaan myös ajallisesti. Kenties ajatuksella the second mouse gets the cheese.

Riippukeinu pienennetty.jpg

Raportointirutiinit ja talousviestintä kuntoon heti.


Merkittävä osa laadukasta johtamisjärjestelmää on tietenkin talouden raportointi. Raportointirutiinien laatiminen koskee aikataulua, raporttien muotoa sekä sisältöä per kukin kohderyhmä. Ja ehdottomasti jossain vaiheessa myös raportointiohjelmistoa. Mutta Excel on hyvä alku. Tärkeää on ymmärtää, että ulkoisen laskennan tiedot eli kirjanpidon raportit eivät riitä. En yhtään vähättele kirjanpidon merkitystä. Kannattavuuden raportoinnin taustalla on aina kirjanpidon täsmäytetyt toteutuneet luvut ja tositteet.

Operatiivisessa kannattavuuslaskennassa on kuitenkin pystyttävä ymmärtämään, miksi ”one-off’ kirjauksia tai jotain muita kirjauksia ei välttämättä sisällytetä katelaskelmaan. Ja jotta luotettavuus säilyisi, täytyy ulkoisen laskennan ja sisäisen laskennan välinen ”audit trail”-raportti olla silti aukottomasti todennettavissa. Näitä kirjauksia ei voi vain ’jättää pois’.

Erityisen haasteen luo suoritusmittareiden määrittäminen. Tarvitaan suoritusmittareita, ennakoivia mittareita, mittareita eri aikajänteillä, eri näkökulmista sekä ennen kaikkea ennusteita, jolloin tulee myös pohtia, mitkä ovat juuri tähän tilanteeseen ja kyseiselle yhtiöille oleelliset mittarit. Tilannetta ei helpota se, että ollaan kenties tehty yritysostoja ja uusia yksiköitä on liitetty konserniin. Kaikilla yksiköillä on ihan vamasti eri kirjauskäytännöt ja raportointitoimintamallit.

Suorituksen mittaaminen on taitolaji. Mittareiden laadunvalvonnan pitää olla jatkuvaa, jotta niitä voidaan muuttaa ennen kuin ne pettävät. Yksisilmäinen tuloksen mittaaminen on monessa yrityksessä se klassinen kompastus. Vaikka jo kauan on puhuttu siitä, että ei pidä tuijottaa yksisilmäisesti tulosmittareita, niin jostain syystä ajatusmalli ’tulos tai ulos’ vallitsee edelleen. Tällöin fokuksena on kapeakatseisesti tulos, tehokkuus ja kasvu. Toisaalta ilmiö on sinänsä myös ymmärrettävä, koska ne tärkeimmät mittarit ovat yleensä laadullisia, ja siksi erityisesti johdolle vaikeita sisäistää.


Varsinainen kannattavuuden ohjaus perustuu aikaisten varoitusmerkkien tunnistamiseen


Mutta sitten varsinaiseen kannattavuuden ohjaukseen: Aikaisten varoitusmerkkien tunnistaminen on ehdottomasti tehokkain tapa varmistaa kannattavuus. Varoitusmerkit sisältävät myös erilaiset liiketoimintamahdollisuudet. Eli asioihin pitää tarttua silloin, kun ne ei vielä näy talousraporteilla. Siksi myös erilaiset ad hoc laskelmat ovat tärkeitä ja ne pitää osata laatia tarpeen tullen hyvinkin nopeasti.

 

Kello pienennetty.jpg


Vallitseva koronavirus epidemia toiminee esimerkkinä siitä, miten esimerkiksi Suomessa kansan mielestä toimittiin välittämättä aikaisista varoitusmerkeistä. Pandemioiden »hälytysmerkkien» varhainen tunnistaminen on oleellista taudin uhkaan varautumista. Median perusteella Suomessa ei olla tartuttu asiaan riittävällä voimakkuudella riittävän ajoissa. Ihmetellään suuresti, miksi epidemia alueelta (esim. Italia) tulleet ihmiset päästettiin helmikuussa maahan ym. Mutta eihän sitä nyt tarvitse ihmetellä ollenkaan. Historia toistaa jästipäisesti itseään. Mistä espanjantautivirus sai alkunsa? Monet arvovaltaiset tutkijat pitävät todennäköisimpänä alkuperäpaikkana Yhdysvaltojen Keskilänttä, jossa 11. maaliskuuta 1918 armeijan harjoitusleireillä raportoitiin espanjantaudin ensimmäiset viralliset tapaukset. Sotaa käyvissä maissa tauti puhkesi ensin sotajoukoissa (mm. Patterson & Pyle 1991). Satojatuhansia sotilaita kuljetettiin laivoilla ja junilla ympäri maailmaa. Ja vaikka laivoilla tiedettiin taudin levinneen, sotilaat päästettiin silti maihin.

Weitzel & Johnson (1989) ovat mallintaneet ko. ilmiön, ja miten nimenomaan yritykset ajautuvat kohti alamäkeä. Ensin negatiivinen paine ei vielä näy talousraporteilla. Monet negatiiviset indikaatiot ovat laadullisia ja siksi vaikea tunnistaa ja viestiä. Uhka tai mahdollisuus voi olla väliaikaista. Vaihtoehto odottaa ja katsoa on attraktiivinen. Muutos ja varautuminen on yleensä kallista ja häiritsee toimintaa. Johtajilla on taipumus vahvistaa nykyistä toimintamallia. Kun indikaatiot huonosta suorituksesta lisääntyy, yritetään lisätä tehokkuutta ja kontrollia. Seuraavaksi johtajuus kyseenalaistetaan. Ja siitä sitten pikkuhiljaa kohti kaaosta, kun ei pystytä tekemään laadukkaita päätöksiä.

Minulle on moni toimitusjohtaja pannut hanttiin puolustauten, ettei kaikkeen ennätä puuttua, eikä kaikki varoitusmerkit ole vakavia, moni asia ’menee ohi’. Mitääää? Jos ei ehdi puuttua silloin, kun se olisi vielä helppoa ja halpaa, miten ennättää sitten, kun homma on jo levinnyt käsiin ja toimenpiteet ovat vielä monimutkaisempia ja laajempia eikä takaisin alkupisteeseen voi enää palata? Ja ei tietenkään kaikki häiriöt eskaloidu. Mutta kun et voi tietää, mikä niistä häiriöistä eskaloituu ja mikä ei. Yritysjohdon tehtävä ei ole järjestää arpajaisia siitä, mihin puututaan ja mihin ei.

arpakuutiot pienennetty.jpg

I’ve made a profit, where’s the cash


Minä julistan tavan takaa äänekkäästi, että kassavirtaennuste on yrityksen tärkein raportti. Kassavirtaennusteelle on kriittinen ja välitön tarve, siksi se on mielestäni tärkein. Tutkimusten mukaan puutteellinen kassanhallinta on merkittävin syy yritysten konkursseille, myös muuten operatiivisesti kannattavien yritysten keskuudessa. Esimerkiksi 9/10 startup-yrityksistä joutuu lopettamaan toimintansa, joko alasajon tai konkurssin kautta. Sanoisin, että eräs yksittäinen syy tähän on erityisesti nettokäyttöpääomatarpeen huomiottajättäminen. Tässä yksinkertainen kaava nettokäyttöpääomalle, ole hyvä:

Nettokäyttöpääoma = vaihto-omaisuus + rahoitusomaisuus - lyhytaikainen vieras pääoma.

Saanko valita myös seuraavaksi tärkeimmän raportin? Kiitos. Se on tase. Sieltä löytyy täsmäyttämättömät erät ja muut pommit kuten unohtuneet varausten purut, liian korkeat arvostukset, jotka siis kirjataan kuluna tai alaskirjauksena tulokseen, mutta joka tapauksessa aina siis ”suurena yllätyksenä”. Jos näiden korjauskirjausten jälkeen mitään tulosta jää jäljelle, sanoisin että eloonjäämismahdollisuudet ovat olemassa. Vasta tämän jälkeen voidaan alkaa tarkastella yrityksen kannattavuutta. Kerrataan:

  1. Kassavirta: kriittinen ja kiireellinen

  2. Tase: korjaukset tulokseen ja kassavirtaan

  3. Tulos: Korjausten jälkeen päivitetään myös arviot tulevaisuudesta ja taivastellaan, mitä jäi jäljelle


Jos tuntuu siltä, että kasvava yrityksenne tarvitsee lisää osaamista kasvun talouden hallintaan, tai jos Sinulla itselläsi on suunnitelmia kasvuyrityksen taloudenjohtoon, niin järjestämme yhteistyössä TT Valmennuksen ja EMU Growth Partnersin kanssa seuraavan 3-päiväisen ”Talousasiantuntijaksi kasvuyritykseen” – koulutuksen Helsingissä 17.4., 28.4. ja 13.5. Ja nettiostallistuminen on ilman muuta myös mahdollinen.

Halpa uudiskohde – jaa, mutta mites se tontin hinta?

Tuntuupa todella houkuttelevalta ajatus muuttaa uuden karheaan huoneistoon, jossa kukaan muu ei ole ennen asunut ja paikat on priimassa kunnossa. Ja vielä kun se on niin halpa! Vai onko sittenkään? Kannattaa tarkistaa, että oletko ostamassa huoneistoa ilman tonttia, joka onkin siis vuokrattu. Kyllä sinä sen maksaa joudut, pahimmassa tapauksessa jopa monikertaisesti. Eli saadakseen tietää huoneiston kokonaishinnan, pitää ostajan osata laskea velattoman hinnan päälle huoneiston osuus tonttivelasta. Tätä tuskin kukaan tavallinen asunnonostaja ymmärtää tehdä.

Taloyhtiön yhtiökokous - vaadi asiasi esityslistalle

Nyt olisi viimeistään se aika vuodesta kun pitäisi pohtia haluaako jonkin asian esille taloyhtiön yhtiökokouksessa. Yhtiökokous on tilaisuus jossa kotiisi liittyvistä asioista päätetään ja osakkaalla on oikeus vaatia haluamansa asian käsittelyä yhtiökokouksessa. Asiasta pitää kuitenkin laittaa kirjallinen vaatimus hallitukselle, jotta asia saadaan mukaan yhtiökokouskutsuun. Mitähän näitä asioita voisi olla?

Vaadi palvelua - anna palautetta

On kysymyksessä sitten kuluttaja tai yrittäjä, niin onhan kaikkien meidän kansalaisvelvollisuus valittaa huonosta palvelusta - silläkin uhalla, että voi saada riitapukarin leiman. Parhaassa tapauksessa myyjä oppii jotain. Jos ei, niin ainakin teoriassa voisi olettaa, että yhtiö jossain vaiheessa katoaa markkinoilta - toivottavasti. Sanotaan, että suomalaisilla tyypillisesti on ”hiljaiset jalat”. Ei valiteta, vaan ei myöskään enää käytetä ko. myyjän palveluja. Vaikka valitus ei välttämättä johda korvaukseen, voidaan kenties estää sama tapahtumasta jollekin toiselle. Tavoitteena olisi saada markkinat toimimaan asiakasta kunnioittavasti ja laadukkaasti. Pienen ihmisen panos voi olla merkityksellinen. Ei kuitenkaan unohdeta kiittää hyvästä palvelusta!

Valaistusongelmia?

Ei se mitään, niin meillä muillakin. On sitten kysymyksessä valaisin tai lamppu, mutta pieleen menee. Ihan on välillä oikein ikävä niitä aikoja, kun marketista kävi hakemassa 75–100-wattiset lamput, joita sitten jotkut kauppiaat ja kotitaloudet jonkin aikaan hamstrasivat ennen finaalia. Nyt ovat kaikkien hamstrausvarastot loppuneet ja Ledeillä se vain on opeteltava elämään.

Joulun aikaanhan heiveröinen tunnelmavalaistus kynttilöineen sopii oikein hyvin. Mutta ei sentään ihan koko päivää. Elämme pimeintä vuodenaikaa, jolloin kohtaamme sen tosiasian, että kunnon valot tarvitaan edelleen sekä sisälle että ulos. Toistaiseksi ei ole helposti saatavilla riittävän laajaa valikoimaa led lamppuja. Rautakaupoista kunnon valikoimaa ei tahdo löytää, varsinkaan jos haluaa enemmän kelvineitä kuin 2.700 (enemmän valkoisuutta) tai riittävästi lumeneita (valon voimakkuus). Viimeistään tulee eteen tilanne, kun lamput ovat läpinäkymättömän valkoisia. Lamppu rumentaa tai oikeastaan tekee joidenkin vanhojen kauniiden valaisimien käyttämisen mahdottomaksi, kun se valkoinen ”pallo” jollottaa näyttävästi sieltä sivun aukosta tai valaisimen läpi.

Muutostyöilmoituksen käsittelyaika voi olla kohtuuton

Muutostyöilmoituksen käsittelyaika voi olla kohtuuton

Monille on edelleen epäselvää, mistä muutostöistä kuuluu ilmoittaa taloyhtiölle, mistä pitää pyytää erityistä lupaa ja mitä ei tarvitse ilmoittaa ollenkaan. Ja entäpä mitä seuraa jos ei ilmoita mitään? Ilmoitusvaatimuksen tarkoitus on valvoa noudatetaanko remontissa hyvää rakennustapaa ja aiheutuuko kunnossapidosta mahdollisesti vahinkoa tai muuta haittaa. Uuden asunnon ostajan on todella tärkeää tietää, miten esimerkiksi kylpyhuoneen remontti on toteutettu ja valvottu, vai onko kenties se vanha muovimatto jätetty uusien laattojen alle.  Joissain taloyhtiöissä käsittelyajat ovat kuitenkin kohtuuttoman pitkät. Uuden asunnon ostajalle on tärkeää saada tietyt asiat kunnostettua ennen sisäänmuuttoa.

Vanhus ja koti

Aika paljon olen viime vuosien aikana kuullut eri tahoilta joskus voimakkaitakin mielipiteitä siitä, että ikäihmisten kannattaisi myydä kotinsa ja hurvitella rahansa, matkustaa yms. Mutta onko häneltä itseltään kysytty, mitä hän lopulta ihan oikeasti haluaa? Itse en ole kohdannut ainuttakaan vanhusta, joka haluaisi elää loppuelämänsä hoitolaitoksessa. Olen kyllä kohdannut vanhuksia, jotka haluavat edelleen hurvitella, muun muassa oma äitini (81v.). Mutta, ei oman kodin kustannuksella.

Mikäli kuitenkin tahto on esimerkiksi muuttaa lämpimimmille tonteille, ongelmaksi saattaa muodostua vanha omakotitalo poismuuttoalueelta, jonka arvo on lähellä nollaa, ellei jopa negatiivinen. Toisin sanoen, vaikka haluaisi luopua asunnosta, niin se ei mene kaupaksi. Toisaalta, jos haluaakin pysyä viimeiset vuodet kodissaan, niin käyttöarvohan asunnolla toki voi säilyä.

Kun isännöitsijä rahastaa osakasremontin valvonnassa.

Kun isännöitsijä rahastaa osakasremontin valvonnassa.

Taloyhtiön hallituksella on asunto-osakeyhtiölakiin perustuva oikeus valvoa osakasremonttia.  Se on todella hyvä asia. Mutta koska valvojana tyypillisesti käytetään taloyhtiön kanssa sopimussuhteessa olevaa isännöitsijätoimistoa, onkohan tässä nyt isännöitsijällä rahastusmahdollisuus?

Nyt on tullut vastaan tapauksia, kun isännöitsijätoimiston lasku on ollut jotain ihan muuta kuin normituotantoaika ko. valvonnasta olisi pitänyt olla. Osakas ei ole ymmärtänyt kilpailuttaa valvontaa, eikä sellaisesta mahdollisuudesta ole myöskään mainittu missään taloyhtiön dokumenteissa. Lisäksi isännöitsijän sivuilla ei ole ollut mainintaa edes hinnoitteluperusteista. #isannoitsijarahastaa #osakasremontoi

Rakentamismääräysten puutteellisuus syynä hometaloihin. Mutta mitens se hyvä rakennustapa?

Törmäsin tässä päivänä eräänä mielenkiintoiseen tapaukseen. Ote eräästä vakuutusyhtiön päätöksestä:

”Riidanalaisten kustannusten osalta on ratkaisevaa se, onko syynä tehtyihin muutos- ja parannustöihin pakottavat rakennusmääräykset”.

Tässä vakuutusyhtiökeississä oli siis perimmäisesti kysymys ainoastaan kustannusten rahoittamisesta. Mutta päätös on silti erittäin vahva indikaatio siitä, mihin tällä hetkellä eri tahojen on mahdollista vedota. Puutteellisiin rakentamismääräyksiin! Jos esimerkiksi vakuutusyhtiö kustantaa vaurioituneen talon saneerauksen täyteen arvoon vakuutussopimuksen mukaisesti, niin käytännössä se tarkoittaa erittäin isoa riskiä sille, että muodostuu hometalo. Koska heillä on lain mukaan mahdollisuus toimia hyvän rakennustavan vastaisesti. Onko näin?

Perintömökin yhteiskäyttö - osakassopimus kenties polku onneen?

Kesähuvilat ja – mökit voivat pahimmillaan olla ahdistavia taistelutantereita yhteiskäytössä. Nimittäin riitaisat ihmiset saavat aikaan riidan missä vain ja mistä tahansa syystä. Kesämökkiläisten keski-ikä on nykyisin 62 vuotta. Se tarkoittaa, että sukupolvenvaihdos on ajankohtainen entistä useammassa vapaa-ajan asunnossa. Noin 500 000 kesämökin lisäksi on 100 000 tyhjilleen jäänyttä pientilaa, jotka ovat muuttuneet vapaa-ajan asunnoiksi. Tänä päivänä useimmilla mökeillä on enemmän tunnearvoa kuin taloudellista arvoa. Kulut juoksevat kuitenkin koko ajan. Mökille ei välttämättä edes löydy ostajaa ja purkaminenkin on kallista. Vapaa-ajan asunto voi kuitenkin olla monelle erittäin tärkeä henkireikä ja siitä ei haluaisi millään luopua. Yhteisomistajuus voisi periaatteessa olla ratkaisu monessa tilanteessa - jos vain sen onnistuu saada toimimaan.

Tarjous hyväksytty. Kohta muutetaan. Auts, myyjä kuoli!

Tarjous hyväksytty. Kohta muutetaan. Auts, myyjä kuoli!

Mikä on todennäköisyys sille, että myyjä kuolee kesken kaupanteon? Se on tietenkin sitä suurempi, mitä vanhempi henkilö tai mitä enemmän myyjiä. Jos kuolinpesältä ollaan ostamassa, saattaa osakkaita olla useita, joista joku saattaa kupsahtaa ennen kaupantekopäivää. Asiasta ei juuri varoiteta asunnonostajia. Ei myöskään löydy selkeitä ohjeita siitä, mikä on ostajan suoja viivästyksen osalta. Kyllä. Kaupanteko ja hallinnan luovutus tulee viivästymään, kenties hyvinkin pitkään. Ostaja on todennäköisesti sopinut jo aiemman asunnon luovutuksesta, jolloin hän joutuu käytännössä lumihankeen.